Kultur om spansk mat
Spanien är ett fint och stort land. Betyder att dom har ett stort utbud av mat av många olika sorter. Spansk mat innehåller gärna mycket vitlök samt saffran. Maten är ofta serverad i smårätter i form av Tapas.
Det vill inte säga att all mat är så här överallt i Spanien. Det beror på var i Spanien man är. Men ofta är maten i denna form som jag beskrev ovanför.
Här har vi en riktigt fin och mumsig måltid. En klassisk Paella. Ser ganska gott ut.
Det är väldigt vanligt i Spanien att man äter Tapas. Överallt. Det är något som Spanien är känd för i matväg.
Det är faktiskt en tradition att köpa Tapas.
Här är en bild på en lätt måltid. Andra bilden är Tapas. Smårätter. Ser sjukt gott ut.
Den spanska tidtabellen för mat är ganska annorlunda gemfört med den svenska. Man äter en lätt frukortoch sedan under förmiddagen om man blir hungrig kan man smita iväg till någon pub för ett litet middagssnacks.
Fisk och skaldjur är en stor delikatess. Som t ex Caldereta de langosta, som är en utsökt gryta med langust.
Utöver maten så finns det faktiskt en dryck som förknippas med Spanien. Den drycken heter Sangria.
Ser gott ut. Inte sant?
Sangria är en dryck gjord på spansk rödvin, citroner, apelsiner, fruktsoda (clubsoda går lika bra) och sedan kan du lägga till en kanelstång (helst). Om du känner för någon god dryck på kvällen eller mitt på dagen, kan du faktiskt göra Sangria själv.
Du gör så här:
Du skivar citronerna och apelsinerna och sedan lägg de i en skål. Sedan slår du på vinet och lägger i kanelstången och låt de stå kallt över natten. Strax före servering slår man i fruktsodan och/eller clubsodan. Om man vill ha den mindre söt, ta bara clubsodan och skippa fruktsodan! Woalla! Du har gjort Spaniens nationaldryck alldeles själv. Bra gjort!